Blue Vamdrup 20180908 21
Klimamesse i Vamdrup d. 8 september 2018 Foto: Palle Skov

Allerede inden klokken blev 11 og Arena Syd åbnede dørene for Klimamesse i Vamdrup, stod der folk i kø og ventede på at komme ind. Og det blev symptomatisk for resten af dagen. Omkring 600-700 mennesker mødte op på en regnvåd lørdag for at blive klogere på klimatilpasning.

Store dele af kloaksystemet i Vamdrup står nemlig overfor at skulle renoveres indenfor de næste år, og målet er at få adskilt regn og spildevand i to forskellige systemer, i modsætning til nu, hvor begge dele løber i et fælles kloakrør. Som grundejer har man selv ansvaret for de rør, der er på ens egen grund, og det betyder, at mange borgere skal tage stilling til, hvilken løsning, der er den bedste for dem. Borgerne kan selv vælge, om de vil tilslutte sig det offentlige kloaksystem eller (såfremt deres grund egner sig til det) vælge at håndtere regnvandet på deres egen grund. Og vælger man selv at håndtere regnvandet, kan man få tilslutningsbidraget for regnvand tilbagebetalt fra BlueKolding, som er knap 25.000 kr.

BlueKolding, Kolding Kommune og CLEAN Grøn Erhvervsvækst havde stande, hvor de fremmødte kunne få råd og vejledning om alt fra tilladelser til håndværkerfradrag og ideer til løsninger, og midt i salen var tre Klimaentreprenører mødt op med udstillinger, der kunne inspirere til kreative løsninger på håndtering af regnvandet.

En fælles indsats for fremtiden

Tony og Heidi Dyreby fra Vamdrup var mødt op med en smule undren over kommunens planer om kloakrenovering, men efter en snak med Kolding kommunes udsendte og en tur rundt på messen, var holdningen positiv: ”Vi har aldrig haft problemer med regnvand på vores grund, men vi ved jo godt, at der kommer øgede vandmængder, så selvfølgelig skal der gøres noget.” sagde Heidi Dyreby, og Tony Dyreby supplerede: ”Vi bor i et gammelt byhus, og har ikke de store muligheder for nedsivning, men nu har vi fået nogle ideer til enten et regnbed eller nogle fliser, hvor vandet kan sive ned, som passer til den stil, vores hus har.”

Ægteparret Annie og Benny Thomsen bor også i Vamdrup, og selvom deres grund ikke hører til det område, der skal kloaksaneres, var de alligevel mødt op, og det var der to grunde til. ”Vi har en skråning, hvor der løber vand, og derfor er vi på jagt efter nogle robuste planter, der både kan tåle meget vand og tørke. Og så går vi meget op i klimaet og vil gerne støtte op om det her gode initiativ. ” sagde Annie Thomsen.
Benny Thomsen sorterer affaldet fra hjemmet så omhyggeligt, at der næsten ikke er noget restaffald, og det ligger dem begge meget på sinde at tale miljøets sag ”Vi synes, Kolding Kommune skal have stor ros for at gøre sådan noget her. Vi skal jo tænke på vores børnebørn. ”

 

Tilfredse arrangører og klimaentreprenører

Hos Klimavand, som er et samarbejde mellem Kolding Kommune og BlueKolding, var køen foran standen lang stort set hele dagen, og klimatilpasningskoordinator Kristina Gamst Povlotsky var godt tilfreds med messens forløb:

”Det er gået rigtig godt, der har været et godt fremmøde, og borgerne har været nysgerrige på deres muligheder. ” sagde hun, og fortalte, at mange af borgernes spørgsmål gik på tidsplanen for projektet og for deres muligheder for nedsivning på deres egen grund. Derfor var klimaentreprenørenes stande også yderst velbesøgt.

Jens Christian Latter, der er kloakmester og uddannet klimaentreprenør, havde dagen igennem næsten ikke tid til en pause, men var glad for det store fremmøde. Han fortalte, at omkring 95 procent af dem, han talte med, spurgte til en faskine. Hans råd til grundejere, der har mulighed for selv at håndtere deres regnvand er klart:

”Har du 5 meter fra bygninger og 2 meter fra skel, så spørg dig selv: Vil du have faskine eller regnvandsbed? For der er mange muligheder, og det er værd at overveje. ”

Thøger Oxholm, som er indehaver af Oxholm Aps Anlægsgartnere, og uddannet klimaentreprenør havde også travlt dagen igennem, og han opfordrer til at bruge regnvandet som en ressource i stedet for en byrde: ”Tænk over at se muligheder fremfor begrænsninger, og få en pæn og frodig have”

Sammen om Klimatilpasning

På CLEANs stand gik de fleste spørgsmål om afstandskrav og hvilke løsninger, der passer netop til deres grund og ikke mindst deres behov. Der blev tegnet på grundplaner og snakket om kreative løsninger med regnvandet, og projektchef Lotte Lindgaard Andersen sagde efter dagens messe:
”Det har været fantastisk at opleve, hvor nysgerrige og positive borgerne har været. Det er vigtigt at vi løfter i flok for at komme i mål med klimatilpasning, og vi er stolte af at have uddannet klimaentreprenører, som kan give kvalificeret vejledning i lokal håndtering af regnvand."

Blue Vamdrup 20180908 27
Mange børn på messen i Vamdrup var godt underholdt af lokumsræs Foto: Palle Skov


Vil du læse mere om at håndtere regnvand på din egen grund så se HER

Læs historien og Jonna og Kurts regnbed HER

Overvejer du eller en du kender at blive Klimaentreprenør? Læs om Jens Chr Latter HER