1 1

Da parret Krautwald fik skiftet oliefyret ud med en varmepumpe skabte det ikke kun en betydelig årlig besparelse, men også en omvendelse fra skepsis til begejstring.

Tom Krautwald er af den seje slags, der bader i havet året rundt. Og efter en kold dukkert, er det vigtigt at udendørsbruseren er varm. Det er den slags livsbekræftende ting, der skaber værdi for ham i seniorlivet. Hver gang han tager turen fra det kolde hav til den varme bruser bliver han mindet om processen fra oliefyr til varmepumpe og fra skeptiker til entusiast.
-”Jeg var virkelig så mistroisk overfor varmepumper. Vi havde dårlige erfaringer med en varmepumpe der blev sat op i 1980’erne i min kones frisørsalon. Så jeg havde ikke meget tiltro til at det skulle være en god løsning,” siger Tom, da vi møder ham i huset i Strib.

Men en anden løsning skulle der findes, for det gamle oliefyr åd olie hurtigere end havet æder stranden på en stormfuld dag.
-”De sidste 6 år gik fyret i stykker nærmest en gang om året, og kostede os 30.000 kr. årligt i olie, selvom det var relativt nyt. Jeg fik dårlig vejledning i sin tid, da jeg skiftede det helt gamle oliefyr ud med et nyt oliefyr. Dengang fik jeg at vide, at det slet ikke kunne betale sig med en anden løsning. Men det kan det nu, der er sandelig sket noget med teknologien,” siger han.

Under den udendørs trappe putter varmepumpen sig, så den ikke er i vejen for nogen. Den trækker varme ud af luften og opvarme de 500 liter i vandtanken inden for. 300 liter varmt vand pumpes rundt i husets radiatorer og 200 liter går til brugsvand.
- ”Vi betalte lidt mere for at få den bedste teknologi, men min tese er, at kvalitet betaler sig, og bliver billigere på den lange bane. Vi sparer 15-17.000 kr. om året med den nye varmepumpe,” fortæller Tom.

Huset er et tidligere sommerhus, som har været i familiens eje i mange år. Der skulle en totalrenovering til for at de kunne bo i det hele året. Når Tom bladrer i fotoalbummet fra renoveringen bliver han stille. Der vare både gode og dårlige erfaringer med håndværkerne, og hans råd til dem, der selv vil renovere er at sætte sig ind i sagerne.

-”Efter min oplevelse med renoveringen i 2006, hvor der var flere ting, der gik skævt, besluttede jeg mig for at sætte mig grundigt ind i sagerne næste gang. Det gjorde jeg så, da vi skulle have skiftet oliefyret i 2014, og jeg havde tillid til Jørgen fra Niels E. Jensen fra starten af. Jeg synes godt nok, at hans beregning på besparelsen og fordelene ved at vælge en varmepumpe var meget optimistiske, men jeg må jo indrømme, at det har holdt stik,” siger han. Det er store ord fra en omvendt skeptiker.

I forhold til totalrenoveringen, der strakte sig over mange uger, så tog udskiftningen af fyret til varmepumpe halvanden dag, og det hele kunne klares udefra, da rørene i huset sagtens kunne bruges til det nye system.

-”Vi snakker meget om vores løsning med venner og bekendte, som har fjernvarme eller gas. Vi anbefaler løsningen til de andre på vejen, som står i samme situation, som os. Her er ingen fælles forsyning.”

Tom har fået en løsning, der ifølge ham giver værdi på tre vigtige punkter:
- økonomi (besparelse på 15-17.000 kr/årligt)
- bekvemt (”vi hører det ikke og vi skal ikke gøre noget med det”)
- god vandtemperatur og ingen mangel på varmt vand